Kuidas me Pingelangetajat tegime

U10A77521

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lugu sellest, kuidas Pingelangetaja Õllenaudi pudelisse pandi.

Esmalt tegime Sauel kena õlleringi ja katsusime kõik maitsed läbi, et veenduda, milline neist kõige paremini pinge maha võtab.

Mekkisime ja valisime Sinu rõõmustamiseks enda meele järgi märjukese välja.

Räägitakse, et õlu on rohkem meeste jook, aga see on üks iganenud jutt.

Meile meeldis kõige rohkem Vanaeit nisu ipa, mille eeskujul pruulisime kerge suvise pale ale versiooni.

 

Pruulmeister Ilmar Räni pani kokku meie isikliku retsepti.

Selle aasta Pingelangetajas kasutasime heledat Inglise päritolu pilsneri linnast, nisulinnast ja karamell linnast.

Linnase valikul oli eesmärgiks saada õllele pehme ja kergelt karamelline maitse, mis tasakaalustab hästi humala mõruduse.

Humaldasime ainult ameerika päritolu Mosaic humalaga, mis annab troopiliselt puuviljase aroomi ja maitse, millest enim on tunda ananassi.

Kääritasime briti eili pärmiga, mis andis õllele täidlase keha ja ümarama maitse.

Ühel ilusal maikuu päeval hakkasime pruulima.

See on peen ja pingeline töö, hommikul peenestasime linnased, valmistasime meski, keetsime valmis virde ja lisasime pärmi.

Pealelõunal viskasime raba välja. Rabaga koos viskasime välja kõik üleliigse ja stressitekitava.

Jätsime “Pingelangetaja” rahulikult laagerduma 1000 l tanki.

Mai lõpuks olid kõik pinged langenud ja õlu villimiseks valmis.

Nagu juuresolevalt pildilt näha, siis olid kõigil käed tööd ja õlut täis.

Hoidsime protsessil silma pidevalt peal.

 

Meie Pingelangetaja on villitud 25. mail, peale villimist peab õlu veel seisma toatemperatuuril pudelis -

ideaalis 4 nädalat, siis tekib gaas. Ehk jaaniajaks on ta täiesti täiuslik.

Juuni alguses seadsime sildid peale ja panime pakendid paika.

Nüüd tuleb õlu lihtsalt õigel ajal avada ja pinged maha võtta, mis muud!

NB! Ja kui ilm juhtub jaanipäeval imelikul kombel palav olema, siis tuleb Pingelangetajat kindlasti enne joomist

kenasti jahutada ja serveerida 8-10 kraadi juures.